Perlesnormaneten på vei inn i Oslofjorden

Den fryktede perlesnormaneten, kjent for sin kraftige neslegift, har i år blitt observert i store mengder langs hele norskekysten – fra sør til nord helt opp til Berlevåg. Nå er kolonimaneten også på vei inn i indre Oslofjord, ifølge innsendte data fra Dugnad for Havet.

Perlesnormaneten har dukket opp i økende antall de siste årene, og dens giftige nesletråder utgjør en betydelig fare for oppdrettsnæringen. Maneten kan ikke bare skade fisk, men også forårsake kraftig svie hos mennesker som kommer i kontakt med den. Det melder nettstedet dykking.no.

Med en imponerende lengde på opptil 30 meter er perlesnormaneten blant de største kolonimanetene. Dykkere som har vært i nærkontakt med arten, beskriver intense smerter som kan vare i opptil et døgn. Selv om maneten vanligvis er mest utbredt på Vestlandet og i Nord-Norge, har den også begynt å spre seg sørover.

Flere observasjoner er gjort utenfor Larvik og Sandefjord, og et eksemplar ble nylig sett på Nøtterøy. Dykkere har også rapportert om maneten på steder som Pumpehuset i Drøbak. Selv om de fleste innrapporterte koloniene i Oslofjord-området hittil har vært små, er det langs Vestlandet rapportert om kolonier med lengder på opptil to til tre meter.

Med økende antall observasjoner langs kysten, følges utviklingen nøye av både forskere og frivillige organisasjoner. Den massive spredningen av perlesnormaneten understreker behovet for fortsatt overvåkning og tiltak for å beskytte både mennesker og marine ressurser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *