Bakterier og virus på plast kan overleve renseanleggene

Ny forskning viser at bakterier og virus trives overraskende godt på plast i norske elver og vassdrag, selv etter at vannet har gått gjennom renseanleggene. Dette skaper bekymring for spredning av mikroorganismer som kan utgjøre en helsefare.

Det melder NRK.

Bakterier og virus som fester seg til plast, viser seg nå å overleve selv etter at vannet har gått gjennom renseanlegg. Dette er funn som forsker Ingun Lund Witsø ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Veterinærhøgskolen, beskriver som potensielt farlige.

Forskerteamet, som har kartlagt plastforurensning i norske elver, oppdaget tidligere sykdomsfremkallende bakterier på plast funnet i Lierelva, Norges mest forurensede elv. De nye studiene viser at slike bakterier og virus ikke bare klamrer seg fast til plast i naturen, men også kan overleve prosessene i renseanleggene.

– Dette er alarmerende fordi det kan øke risikoen for spredning av sykdomsfremkallende mikroorganismer gjennom vannsystemene, sier Witsø.

Funnene belyser plastens rolle som en plattform for mikrobiell overlevelse og fremhever behovet for å styrke innsatsen mot plastforurensning i vassdragene og forbedre teknologiene i avløpsrenseanlegg.

Renseanleggene skal fjerne forurensninger fra vannet. Nå viser studier at det finnes rikelig med bakterier/virus også i renset avløpsvann. 

– Dette er viktig kunnskap som må tas på alvor av myndighetene og bransjen, sier senior prosessingeniør Pia Ryrfors hos Veas.

Ifølge forskerne kan det være en mulig trussel mot menneskers helse.

– Vi vet at avløpsvannet går gjennom flere renseprosesser. Mye av plasten og bakteriene som kommer inn i anlegget, blir fjernet. Likevel fant vi bakterier i det rensede vannet. Det var overraskende, medgir Witsø.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *