Tang og tare er en lite utnyttet ressurs i Norge. Med økt kunnskap kan befolkningen ta i bruk denne næringsrike råvaren som et supplement til både daglig kosthold og beredskapslagre. Det mener «tang-ekspertene» Anne-Lise og Bjørn Viken, som står bak firmaet «Ting med Tang» ytterst i Oslofjorden.
– Beredskap handler ikke bare om lagring av hermetikk og tørrvarer, men også om å utnytte naturens ressurser, sier Anne Lise Viken i Engelsviken i Østfold.
Sammen med ektemannen Bjørn har hun siden 2016 undervist i høsting og bruk av tang og tare.
– I en tid der samfunnets sårbarhet blir stadig mer tydelig, ønsker vi å vise hvordan tang og tare kan spille en rolle i norsk beredskap. Råvaren er tilgjengelig langs hele kysten, har god holdbarhet ved riktig behandling og kan gi viktig næringstilskudd i krisesituasjoner, forteller Bjørn Viken.
Hvordan bruke tang og tare i egenberedskap?
Gjennom kurs og foredrag lærer de bort hvordan man kan identifisere, sanke, tørke og bruke tang og tare i matlaging. Og i en tid med fokus på private beredskapslagre ønsker de å dele noen grunnleggende prinsipper for sanking av råvarer som er ukjente for mange:
- Sanke fra områder med god gjennomstrømming og ikke i nær et utslipp.
- Kun sanke tang og tare som sitter fast, ikke det som ligger på stranda.
- Bruk årets friske skudd.
- Bruke saks eller kniv for å kutte skuddene skånsomt.
- Noen tarearter inneholder mye jod. Jod nivået kan senkes ved å blansjere taren i 40 grader varmt sjøvann.
- Tang og tare brukes som tilsetning i mat, ikke som hovedingrediens.
Faglig støtte for økt bruk av tang og tare
Havforskningsinstituttet bekrefter at tang og tare har potensiale som matressurs, og ønsker fokus på mer kunnskap for å øke bruken. Mens Pål Karlsen, daglig leder i Norges sopp- og nyttevekstforbund, påpeker at interessen for tang og tare øker, og at stadig flere ønsker kurs og veiledning.
– Vi i «Ting med Tang» tilbyr kurs over hele Norge og skreddersyr opplegg for privatpersoner, næringsliv, skoler og offentlige aktører. Vi ønsker å kombinere teori og praksis, hvor deltakerne får lære om hvor og hvordan de sanker, hvordan råvarene skal behandles og til slutt hvordan man bruker tang og tare i matlaging, forteller Bjørn Viken.
For flere råd om bruk av tang og tare, se gjerne www.tingmedtang.no.