Økt bevissthet om marin forsøpling

En fersk undersøkelse viser at fritidsfiskere har en viss bevissthet om marin forsøpling og konsekvensene av forurensning i havet. Samtidig er kunnskapsnivået lavest blant de yngste fiskerne.

– Det er oppmuntrende å se at det er stor interesse for livet i havet i befolkningen. Vi vet nå at fire av ti nordmenn fisker i sjøen minst én gang i året, så ideelt sett bør våre holdningskampanjer nå fram til rundt 2,2 millioner nordmenn. Å endre holdninger krever at vi er kloke og utholdende, sier Anette Aase, kommunikasjonsdirektør i Fiskeridirektoratet.

Undersøkelsen om marin forsøpling og fritidsfiske ble gjennomført høsten 2024 av Fiskeridirektoratet i samarbeid med analysebyrået Opinion.

Resultatene viser at 9 av 10 fritidsfiskere har noe eller god kjennskap til begrepet marin forsøpling, mens 6 av 10 sier de forstår konsekvensene av det. Kunnskapen er generelt høy på tvers av aldersgrupper, men lavest blant unge i alderen 18–29 år.

– Resultatene viser at vi er på riktig spor i direktoratet når vi de siste årene har økt innsatsen for å nå de unge og familiene deres. Vi har i dag installasjoner i Atlanterhavsparken i Ålesund, på Akvariet i Bergen og på Norsk Maritimt Museum i Oslo. Og vi har nylig inngått en avtale med vitensenteret Inspiria i Sarpsborg, som også når ut til skolebarn. Vi undersøker også mulighetene i andre deler av landet, sier Aase.

Fritidsfiskerne anerkjenner i stor grad marin forsøpling som et miljøproblem. 9 av 10 mener tapte fiskeredskaper utgjør marin forsøpling, og like mange er enige i at dette kan føre til at miljøgifter finner veien inn i maten vår. Flertallet ser også marin forsøpling som en trussel mot fiskeri- og oppdrettsnæringen.

– Dette støtter godt opp om Fiskeridirektoratets samfunnsoppdrag og at vi har drevet opprydding av tapte redskaper fra yrkesfiske siden 80-tallet. Våre tiltak for å rydde opp og tidlig skape gode holdninger om marin forsøpling i befolkningen, kommer også fiskerne og oppdretterne til gode. Rene og rike hav er helt avgjørende for Norge som fiskerinasjon og for kommende generasjoner, sier Aase.

Videre viser undersøkelsen at 7 av 10 har sett informasjon om marin forsøpling, hvorav 19 prosent har mottatt den fra Fiskeridirektoratet. De fleste ønsker å få informasjon gjennom direktoratets nettsider, mens nesten 4 av 10 ønsker en app-basert løsning.

– Dette forteller oss flere ting. Vi må arbeide for at www.fiskeridir.no blir flertallets primære informasjonskanal for regler om redskaper, minstemål, fredninger og lignende. Det indikerer også et uforløst potensial for Fritidsfiskeappen, som i dag har rundt 70 000 brukere. Vi må bli bedre til å bruke sosiale medier for å nå ut til folk, og generelt må vi være kreative når det gjelder å finne nye løsninger for å treffe folk der de er, sier Aase.

Undersøkelsen gir et solid grunnlag for Fiskeridirektoratets videre arbeid med tiltak mot marin forsøpling. Ambisjonen er at når undersøkelsen gjentas om noen år, vil enda flere fritidsfiskere vite hva de kan gjøre for å redusere forsøplingen og i større grad bruke direktoratet som sin viktigste informasjonskilde.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *