Giftig alge i Oslofjorden – NIVA følger utviklingen

De giftige algene som er koblet til massedød av fisk på den danske vestkysten, er nå oppdaget i Oslofjorden. Algene følges minutt for minutt med NIVAs automatiserte overvåkningssystem på Color Fantasy.

– Vi registrerte algen med vårt FerryBox-system, som gjør det mulig å drive miljøovervåking i sanntid mens fergen går i rute mellom Oslo og Kiel, sier NIVA-forsker Anette Engesmo i en pressemelding.

Den skadelige Pseudochattonella-algen, som i forrige uke tok livet av fisk i Danmark, kan følges som grønn «sky» på satellittbilder. Det er lett å se hvordan algene forflytter seg over tid.

Les hele saken på NIVA sine nettsider

– Med FerryBox-systemet på Kielferga har vi fulgt algen fra nord for Skagen for en uke siden, og nå har vi også sett den i ytre Oslofjord. Vi har også observasjoner fra kysten av Danmark med FerryBox på MS Norrøna, sier Engesmo, som legger til at det neppe er snakk om en stor oppblomstring i Oslofjorden.

Det er også meldt om observasjon av algene ved Flødevigen utenfor Arendal.

Pseudochattonella er en kiselflagellat med evne til å bevege seg aktivt i vannsøylen. Den trives best i sjøvann med høy saltholdighet og mye nitrogen, og kan dykke ned under ferskere vannlag for så å svømme opp igjen. Det gjør at den også kan overleve i områder som Oslofjorden, til tross for lavere saltholdighet enn i Skagerrak.

– Dette er en alge vi kjenner fra tidligere oppblomstringer, blant annet i 1998, 2001 og 2017, der den har ført til fiskedød på Sørlandet og i Skagerrak, sier Engesmo.

Algene skader fisk ved å utskille et slags slim som setter seg fast i og ødelegger fiskens gjeller. I Danmark ble hundrevis av sild, laks og tobis skylt i land etter forrige ukes oppblomstring.

Ved hjelp av miljødata fra Ferrybox-systemet og avansert bildeteknologi om bord på fergen, kan NIVA følge utviklingen av algesamfunnet i sanntid.

Dette gir et verdifullt beslutningsgrunnlag for både overvåkning, forskning og varsling.

– Automatisert miljøovervåkning som dette gjør at vi kan oppdage potensielt skadelige alger raskt og få informasjon om hvordan de sprer seg, forklarer Engesmo.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *