Hva har øl, milkshake og bleier til felles?

Når du drikker en deilig milkshake, nyter en øl med perfekt skum eller boblene i champagnen så får du i deg tare. Og visste du at du har tare på badet? Produkter som bleier, sjampo, kosmetikk, hudkrem og tannkrem inneholder alle alginat fra tare.

Tang og noen tarearter som stortare inneholder alginat. Alginater er karbohydrater og finnes i flere varianter. De har evnen til å fortykke, stabilisere, og danne geleer. Dette gjør at de i dag blir brukt i over 600 produkter, hovedsakelig innenfor mat, farmasi og andre industrielle produkter.

Fortykningsegenskapene gjør dem godt egnet i næringsmidler som iskrem, supper, sauser, dressinger, puddinger, syltetøy, ketsjup, majones, margarin og milkshake. Alginat tilsettes maling og tekstiltrykkfarger for å få disse passe tyktflytende, sørger for at tannavstøpninger størkner raskt og gjør sveiseelektroder gnistfrie.

Alginat blir også brukt i medisiner ved å kapsle inn virkestoffer i tabletter som skal oppløses over tid. Evne til å danne film gjør at det egner seg i sårbandasjer og god vannabsorpsjon gjør det egnet som fyllstoff i sanitetsbind og bleier.

Det er først og fremst stortare som høstes for å produsere alginat. Høstingen skjer ved taretråling, hovedsakelig fra Rogaland og opp kysten forbi Trøndelag. Det høstes årlig mellom 130-180 000 tonn stortare i Norge. Omtrent 30 000 tonn grisetang høstes også årlig og brukes primært til tangmel.

Lurer du på om det er alginat i det du spiser? Se etter E-numre i serien E400–E405, som er ulike alginattyper