Nytt høyteknologisk utstyr på undervisningsbåten Ny Vigra

På undervisningsbåten Ny Vigra III får elever innblikk i det som lever og rører seg under havoverflaten. Nå har båten i tillegg fått høyteknologisk søkeutstyr som kartlegger havbunnen.

Utstyret, en såkalt sidesøkende sonar, er optimalisert for å finne ting som ligger på havbunnen. Det kan for eksempel være gamle sykler, vrakdeler eller spøkelsesteiner.

I andre sammenhenger benyttes tilsvarende sonar-utstyr også for å søke etter mennesker som har blitt borte på havet. Utstyret benyttes derfor mye av redningstjenester rundt om i verden.

Gjennom prosjektet Frisk Oslofjord har Kongsberg Maritime og INSPIRIA science center gått sammen om å «instrumentere opp» undervisningsbåten Ny Vigra. 

Sonaren som nå benyttes heter Pulsar, og er utviklet av Kongsberg Maritime. Prislappen ligger på rundt en halv million kroner.

I tillegg til selve sonaren, er det også satt opp utstyr for å analysere bildene fra den, både underveis og etter at toktet er ferdig. Når man finner elementer på havbunnen som ikke hører naturlig hjemme der, blir dette registrert og lastet opp i skyen til en visualiseringsløsning.

Om Ny Vigra III: I 2019 overtok INSPIRIA science center driften av undervisningsbåten Ny Vigra. På denne båten har utallige elever lært om det biologiske mangfoldet i Østfolds skjærgård opp gjennom årene. På Ny Vigra får elevene se hva som lever og bor nede i dypet. De får innsyn i ørsmå planter og dyrs verden - ved bruk av mikroskop, ulike instrumenter og teknologi. Med Ny Vigra har INSPIRIA fått et flytende klasserom - en ny og fleksibel undervisningsarena og nok et tilbud innen realfag.

SONAR: Sound Navigation And Ranging er en teknikk som bruker lyd under vann til å navigere med eller detektere for eksempel andre fartøyer eller gjenstander. (Kilde: Wikipedia.)