I Frisk Oslofjord prosjektet benyttes avanserte kartleggingsverktøy i form av ekkolodd (EK80) og sonar (EA440). Instrumentene finnes på skoleskipene som brukes i prosjektet. I tillegg er ekkolodd montert på flere av Bastø-Fosen fergene. Denne teknologien spiller en viktig rolle i Frisk Oslofjord-prosjektet, der de bidrar til informasjon for en bedre forvaltning av fjorden.
Ekkolodd EK80
Vitenskapelige ekkolodd, slik som for eksempel EK80, er montert på skoleskipene som brukes i Frisk Oslofjord prosjektet, og på flere av Bastø-Fosen fergene. Dette ekkoloddet benyttes for å nøyaktig måle hvor mye det er av det vi finner i havet. Den vanligste bruken er å måle hvor mye fisk som er i en fiskestim slik at man kan sette en riktig fiskekvote. EK80 kan også brukes til å måle gassbobler, og er ett vanlig verktøy for å se etter lekkasjer i rørledninger.
Slik fungerer ekkolodd
Ekkolodd sender lydsignal ut i vannsøylen og lytter på refleksjonen (backscatter) av signalet fra såkalte targets i vannet, blant annet fisk og andre dyr. Tiden det tar fra signalet sendes ut til det kommer tilbake brukes for å regne ut avstanden fra ekkoloddet til targets.
Styrken på refleksjonen er avhengig av størrelsen og materialegenskapene til de ulike targetene. For eksempel vil fisk med svømmeblære gi et sterkt signal mens krepsdyr reflekterer mindre og gir et svakere signal. Dette kan brukes til å skille mellom de ulike signalene og til å finne ut hva lydbølgene har truffet. I tillegg kan tette aggregasjoner, som en fiskestim eller tette planktonlag, gi økt backscatter. Derfor brukes backscatter også som et estimat for biomasse, altså hvor mye levende materiale det er under båten. Data fra et ekkolodd vises som et ekkogram.
Slik leser man et ekkogram
Et ekkogram er et bilde av backscatter over dybde og tid. Ved å se på ekkogrammene kan vi følge med når eksempelvis er fisk eller en fiskestim over ekkoloddet, og hvordan dybdefordelingen av ulike targets endrer seg over tid. Figurene under viser eksempler på hva ulike targets vi ser i ekkogrammet kan være.
Sonar EA440
Skoleskipene som benyttes i Frisk Oslofjord prosjektet har fastmontert en avansert sidescan sonar på hver sin side av skroget, en såkalt EA440. Dette instrumentet sender og mottar lydbølger under vann og kan på denne måten danne akustiske bilder av havbunnen.
Sonaren er et viktig kartleggingsverktøy som kan brukes for å hente informasjon om havbunnens topografi, dyder, bunntyper, naturtyper og liknende. I tillegg kan sonar brukes for å detektere gjenstander på havbunnen, eksempelvis marin forsøpling i form av tapte fiskeredskaper. Sonar brukes derfor i arbeidet med å rydde havbunnen for søppel og uønskede gjenstander.
Sammen med ekkoloddet kan informasjonen brukes til å danne totalbilder av økosystemet under vann, altså marine økologiske sjøkart. Dette gir verdifull og viktig informasjon i forvaltning av fjorden.