Prosjektet er i sin tredje 3-års periode, finansiert av Sparebankstiftelsen DNB, og nå er fokuset veldig på formidling. Prosjektleder nå er vitensenteret INSPIRIA science center, med Havforskningsinstituttet, Kongsberg Discovery og dScience ved UiO som hovedpartnere. Denne nettløsningen driftes av INSPIRIA, men koordineres av Oslofjorden Besøkssenter.
Prosjektets mål
Prosjektet FRISK OSLOFJORD har hatt følgende mål hele veien:
- frambringe ny kunnskap og grunnlag for framtidig forvaltning
- teste og verifisere ny teknologi
- formidle til forvaltning, befolkningen og særlig barn og unge
Ny kunnskap vil bidra til mer treffsikker forvaltning og være et viktig tilskudd i arbeidet med å redde kysttorsken og flere andre fiskeslag som er i samme situasjon. Utvikling av økologiske grunnkart hsr vært sentralt.
En viktig del av prosjektet er å teste ut ny teknologi for kartlegging og overvåking, og for tilgjengeliggjøring av forskningsresultater.
Videreføring av en levende kystkultur er avhengig av en levende fjord. Befolkningen må gis mer kunnskap om livet i havet slik at de får eierskap til tiltak som må gjennomføres. En særlig viktig gruppe er framtidige beslutningstakere, og det legges stor vekt på formidling til skoler.
Bakgrunn
Utgangspunktet for at sentrale forsknings- og samfunnsaktører nå går sammen om å styrke kunnskapsgrunnlaget om det marine miljøet i ytre Oslofjord er:
- Den økologiske tilstanden i Oslofjorden er svekket. Flere fiskeslag er i ferd med å bli borte og viktige områder med tareskog og ålegras har gått tilbake de siste årene.
- Samtidig er det et stort miljøengasjement i regionen.
- Ny teknologi gir nye muligheter både når det gjelder kartlegging og formidling.
Nettsidene mer og mer sentrale
Økt kunnskap om naturtypenes utbredelse og tilstand er et avgjørende fundament i forvaltningen av de marine ressursene. Friskoslofjord.no formidler kunnskap om det marine miljøet til beslutningstakere og allmennheten. Kunnskapen formidles gjennom:
- Nyheter, egenproduserte og videreformidlet fra andre
- Tilstand om fjorden med henvisning til statusrapporter m.m.
- Skoletilbud med påmelding til båttokt og tilgang til gratis elevoppgaver
- Resultater fra prosjektet
Nettsidene driftes nå av Besøkssenter for Oslofjorden som har overtatt dette fra prosjektet. Dette da besøkssenteret, som er etablert etter at prosjektet var drevet i mange år, har fått et formelt ansvar for formidling av informasjon og kunnskap om fjorden. Inspiria drifter nettstedet igjen for besøkssenteret.
Disse er/har vært med i prosjektet
Prosjektgruppen
Finansiering
- Sparebankstiftelsen DnB
- Klima- og Miljødepartementet
- Miljødirektorartet
- Østfold fylkeskommune
- Vestfold fylkeskommune
- Telemark fylkeskommune
- Viken fylkeskommune
Rapporter fra prosjektet til nedlastning
Første prosjekteiere
- Færder nasjonalpark
- Færder besøkssenter
- Ytre Hvaler nasjonalpark
- Ytre Hvaler besøkssenter
Disse aktørene var veldig sentrale i etableringen av prosjektet i sin tid, selv om flere var involverte. Nå er disse aktivt med i skoletokt leveransene og annen formidling.