Frykter havnespy snart kommer til Oslofjorden

Nylig ble fremmedarten havnespy oppdaget på Koster i Sverige. Nå frykter Statsforvalteren i Oslo og Viken at det snart er å finne i Oslofjorden. 

– Vi regner med at det er et spørsmål om tid før det kommer til Oslofjorden. Der hvor havnespy etablerer seg, vokser det opp store kolonier hvor ingenting annet kan leve, sier Karsten Butenschøn fra Statsforvalteren i Oslo og Viken til NRK.

Ferieøyen Koster i Sverige ligger ikke langt unna Hvaler på norsk side. Statsforvalteren frykter nå at fremmedarten vil skape store konsekvenser for livet i Oslofjorden. 

Havnespy eller japansk sjøpung formerer seg raskt. Det spres over store områder gjennom båttrafikk, teiner og annet fiskeutstyr. Arten vokser på harde overflater som steiner, rør og stolper.

Statsforvalteren ber bårfolket nå om å være ekstra på vakt. Han oppfordrer folk til å rapportere hvis havnespy blir oppdaget i Oslofjorden.

– De som bruker båt i området må være litt nøye på å prøve å ikke ta med seg biter av havnespy på for eksempel en dregg de trekker opp, sier han.