Hummertegner skaper utfordringer for båtfolk i Oslofjorden

1. oktober startet årets hummerfiske her i landet, men allerede har et stort antall hummertegner skapt problemer for båtfolk.

Båteiere forteller om det samme problemet hvert år, tau fra hummertegner som setter seg fast i båtmotoren. Nå forteller Fiskeridirektoratet at eieren av tegnet kan stå erstatningspliktig.

– Utfordringen med hummerfisket er at det er svært populært blant fritidsfiskere. Resultatet blir at områder nærmest blir teppelagt, selv om hver fisker bare kan sette ut 10 teiner hver lovlig, forteller Vegard Oen Hatten, kommunikasjonsrådgiver i Fiskeridirektoratet til NRK.

Hatten påpeker at tau i motoren kan gjøre store skader på båten. I noen tilfeller kan det føre til motorstopp. I verste fall kan båt eller ferge da drive inn mot skjær og land.

– Men det er svært ressurskrevende å kontrollere aktsomhetsregelen, særlig i et så intensivt fiske som hummerfisket, sier Hatten.

Utenfor Skjærhalden på Hvaler har skipper Johan Leandersson og hans kolleger på redningsskøyta RS 172 Ragnar Stoud Platou lenger frustrert seg over situasjonen når hummerfiskesesongen starter opp.

– Når det er mørkt ser man ikke blåsene eller bøyene, og da går tauet i propellen. Om det er mangel på kunnskap eller kamp om de beste hummerplassene, vet jeg ikke. Folk må tenke seg om, sier skipperen fortvilet.

Les hele saken om hummertegner her!